Mi is az a led tv?

Hogy mi a különbség az LCD és a LED tévék között?

Tulajdonképpen a LED tv is LCD tv, a különbség a képmegjelenítő panel megvilágításában van. Az LCD tv neve (Liquid Crystal Display) is utal arra, hogy a képmegjelenítés folyadékkristályokkal történik, de mivel ezeknek önálló fényerejük nincs, meg kell világítani hátulról.

A normál LCD tévék paneljei hagyományos fénycsővel van megvilágítva (CCFL), a LED tv megjelenítője pedig LED fényforrással. A CCFL háttérvilágítású LCD tévék már csak mutatóban vannak, a közép-, és felső kategóriában nem is lehet találkozni velük.

A LED háttérvilágítás kialakítása alapján lehet „Edge LED”, vagy Back LED”. Az Edge megoldásnál a LED-ek oldalirányban helyezkednek el, a kibocsájtott fényt diffúzor réteg oszlatja el egyenletesen. Ennél a megoldásnál kevesebb számú LED szükséges, így olcsóbb, ráadásul a kevesebb helyigény miatt ezek a tévék vékonyabbak is. A Back LED típusoknál a LED-ek hátulról közvetlenül világítják meg a panelt, ezért a tévé maximális fényereje nagyobb.

Ma már mindegyik prémium televízió gyártó a LED technológiát alkalmazza a közép-, és felső kategóriás tévéknél, elmondható, hogy az összes „okos” és háromdimenziós tévé LED tv is.