LedTV

      LedTV bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A síkképernyős LCD televíziókészülék, amely LED-eket (fénykibocsátó diódákat) használ a háttérfényforrás helyett a korábbi hidegkatódos fénycsövekhez (lásd CCFL ). Kisebb, erőteljesebb és nagyobb optikai hatótávolsággal rendelkezik, mint a fluoreszcensek, a LED TV-k mélyebb feketéket és telített színeket eredményeznek. 2005-ben a Sony felajánlotta az első LED-es TV-t.

ledtv

Bár egy LED TV tényleg egy LED-es háttérvilágítású LCD TV, az ipar márka LED TV-ként jelölte meg, hogy elkerülje a monikert, mint például a “LED háttérvilágítású TV” vagy a “LED-alapú LCD TV”. Ma a legtöbb TV-készülék LED TV.

A fehér vagy az RGB

fehér LED kevésbé költséges, míg a piros, zöld és kék (RGB) LED-ek gazdagabb színtartományt biztosítanak.

Háttérvilágítás: Közvetlenül világít, Edge Lit és Full Array
Három “helyi fényerejű” háttérvilágítási technikát alkalmaznak a LED TV-k számára, amelyek mindegyike dinamikusan elhomályosítja a fényt a kép fekete részei mögött, hogy azok sötétebbek legyenek.

A gazdaságosabb közvetlen megvilágítású módszer a LED-eket a hátsó részén elszórt tömbben használja. Mivel a LED-ek messzebb vannak a képernyőtől, hogy minden fényt több képpontra is eljusson, a közvetlen megvilágítású televíziók olyan vastagak, mint a régebbi CCFL fénycsöves LCD TV-k.

Az éles megvilágítású LED-es televíziók

A képernyő hátulján fényt sugároznak oldalról, és lehetővé teszik az ultra-vékony eseteket. Bár egyes tervek szelektív megvilágítást biztosítanak, ezek nem olyan hatékonyak, mint a teljes tömb. Emellett hajlamosak arra, hogy a széleinél fényesebb legyen, mint középen.

A teljes tömb a képernyő teljes hátterét LED-del takarja. Bár az eset vastagabb, mint az élezős minták, a teljes tömb részletesebb árnyalatokat és kontrasztot nyújt, mint a többi módszer. Lásd: ULED , LED , OLED , LCD , síkképernyős TV és Dolby HDR .