Blog

Magyarországon közel 6 millió TV készüléket üzemeltet a lakosság, egy háztartásban átlagosan 1,6 db készülék van. Négyből három esetben még mindig hagyományos, katódcsöves készülékeken nézzük a Barátok Köztet, vagy éppen a híradót.

A családok jelentős része még ma is a földi sugárzású, ingyenesen fogható 3 csatornát nézi – amíg még erre lehetőségük van. Ugyanis két ütemben, 2013. július 31-én és október 31-én megszűnik hazánkban az analóg földi sugárzású tévécsatornák vételi lehetősége: M1, RTL Klub, TV2. Helyette azonban 7 db digitális csatornát foghatunk szintén ingyenesen, melyek lényegesen korszerűbb technológiával jutnak el a TV képernyőkre. A digitális vételre való átálláshoz egy jelátalakító berendezésre van szükség, egy ún. set-top boxot kell a hagyományos TV készülékekhez csatlakoztatni, és ha szükséges, új szoba-, vagy tetőantennát kell felszerelni.

A régebbi LCD és plazma tévékbe azonban még más szabványú digitális tunert építettek be (MPEG-2), ezeknél a készülékeknél is szükség van külső jelátalakítóra. Az elmúlt 3-4 évben terjedtek el hazánkban az MPEG-4 tuneres LCD, LED és plazma készülékek, amelyek már alkalmasak a szabad hozzáférésű digitális digitális műsorszórás vételére.

A digitális vételnek több előnye van az analóggal szemben: túl azon, hogy lényesen jobb kép-, és hangminőséget biztosít, számos kényelmi funkció is elérhetővé válik: mint például az elektronikus műsorújság, vagy az arra alkalmas készülékek esetén a digitális műsorfelvétel pendrive-ra, külső winchesterre.
Ha még nem tette meg, készüljön fel Ön is a digitális átállásra: szerezzen be set-top boxot, vagy vásároljon új LED TV készüléket.

A Smart TV-k elterjedése úgy tűnik megállíthatatlan. A 2012 előtti modelleknél még meglehetősen problémás volt az okos fukciók kezelése, előre telepített alkalmazásokat voltak csak képesek futtatni a TV-k internet-kapocsolaton keresztül. Később már a teljes internet elérhetővé vált böngészővel, viszont szövegek bevitele megfelelő eszköz (billentyűzet) híján a TV távirányítójával meglehetősen lassan ment.

USB-s, vagy vezeték nélküli billentyűzet csatlakoztatásával már sokkal egyszerűbbé vált a helyzet, viszont az egymagos processzorral a TV-n való netezés még így sem közelítette meg azt az élményt, amit egy számítógép nyújt. Kétmagos (dual core) processzorok viszont csak a felsőkategóriás prémium LED TV-knél volt eddig elérhető.

Az új 2013-as Samsung Smart TV modellek mindegyike már kétmagos (dual core) processzorral van ellátva, így az internetezés lényegesen gyorsabb lett, ráadásul a megújult Smart 2.0 rendszer csak fokozza a TV-s netezés élményét. A gyors és kényelmes internetezés már nem csak prémium TV-n lehetséges, akár Te is részese lehetsz, ha bármilyen 2013-as Samsung Smart tévéd van!